Primăria Craiova dorește construirea unei parcări supraterane chiar în fața Parcului Romanescu. Este mai mult decât necesară o parcare pentru cei care doresc să se plimbe prin Parc, însă un astfel de proiect nu trebuie făcut cu orice preț. Structura metalică cu 2-5 etaje va fi amplasată pe terenul de la intersecția Calea Unirii cu Str. Corneliu Coposu și trebuie să reziste 80 de ani.
Estetic, zona va fi afectată. Puțini cunosc că pe acel amplasament se afla Statuia Răscoalei de la 1907, mutată după Revoluție, însă și mai puțini știu că la începtul secolului XX, tot acolo era Monumentul Independenței intitulat „Asta-i muzica ce-mi place”, demolat de comuniști în 1948 în contextul ștergerii tuturor urmelor regalității.
De subliniat că această intersecție a fost tot timpul zonă destinată monumentelor de for public, iar cei care cunosc istoria Parcului își aduc aminte motivația arhitectului pentru amplasarea Glorietei pe colina de la intrarea în parc. Există și alte locații în jurul Parcului unde s-ar putea construi o parcare. Nu trebuie amplasată exact la intrarea principală. Dezvoltarea orașului arată că o parcare chiar mai mare poate fi construită și pe latura estică a Parcului.
Comuniștii prin construirea blocurilor vis-a-vis de intrarea principală au obturat și călcat în picioare încă o dată concepția lui Édouard Redont, iar acum administrația PSD pentru a treia oară.
Ce nu înțeleg acești funcționari trecători? Că pentru a dezvolta Craiova este important să păstrăm memoria ei. Aceasta este miza. Pot să înțeleg că dictatura comunistă a fost un dezastru pentru patrimoniul architectural al Craiovei, dar nu pot să accept că cei 30 de ani de după Revoluție au fost o samavolnicie, o deteriorare constantă, cu bună-știință și sub ochii noștri.
Cert este că în această perioadă de timp se puteau îndrepta ororile comunismului, ceea ce nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, observăm o urâțire a orașului în ultimii ani. Mie îmi este clar: administrația locală PSD servește intereselor dezvoltatorilor imobiliari și de grup, iar nu intereselor orașului.
O conducere fără simț al istoriei, arhitecți ai orașului incapabili, PUG-ul cu povestea amânărilor fără sfârșit, lipsa Registrului spațiilor verzi, derogarea chiar de la propriile regulamente, schimbările de temă etc., toate sunt cauze și scuze pentru situația în care se află orașul.
Nimeni nu răspunde pentru dărâmarea corpului principal al Liceului Sanitar. Avem nevoie de locuințe, imobile noi, la alte standarde, dar nu poate fi acceptată înghesuirea lor în cartiere de case, pe ale căror străzi te-ai plimbat în tinerețe, cu o anume identitate, cu zone în care simți că respiri altfel.
Mutilarea orașului este o faptă foarte gravă. O administrație locală care nu ocrotește patrimoniul architectural trebuie numaidecât înlăturată. Avem nevoie de o campanie de salvare a orașului.